AKURA proiektuaren aurkezpena

Ekainaren 11n, AKURA proiektuaren aurkezpen bat egingo da Plentziako Itsas Estazioan, Manu Soto (PIE-UPV/EHUko zuzendariordea) eta Javier Etxebarriaren (GAIKER Teknologia Zentroko ikertzailea) gidaritzapean, eta bukatzeko  Andoni Txintxilla sukaldariaren eskutik, AKURA proiektuan hazi eta gizendutako mugilidoen dastaketaz gozatzeko aukera edukiko du Euskal Herriko Unibertsitateko Plentziako egoitzara gerturatuko direnak.

 

Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen eta Azpiegitura Sailak eta Arrantza eta Akuikultura Zuzendaritzak finantzatuta, lankidetza-proiektu honek
Euskal Herriko Unibertsitateko (UPV/EHU) Gaiker-IK4 eta BCTA eta IBeA ikerketa-taldeen parte-hartzea, Plentziako Itsas Estazioan (PIE) eta Mutrikuko Akuikultura eta Elikagaien Industriako Eskolan (LHII) integratuta daudenak.

 

Gaiker-IK4, uren tratamenduan eta mikroalgen hazkuntzan aditua den aldetik, AKURAn mikroalgen koordinazioaz eta hazkuntzaz, dieten garapenaz eta prozesuko urak tratatzeko eta berrerabiltzeko sistemen optimizazioaz arduratu da.

 

Chelon labrosus, muskil, leun edo korkoi bezala ezagutzen dena, mugilidoen familiako itsas espezie bat da, oso interesgarria akuikulturako ekoizpenaren ikuspuntutik, elikagaien lehen maila trofikoetan egoteagatik.

 

Frogapen-eskalan, Chelon labrosus itxian hazteko prozesu jasangarri bat garatzeko helburuarekin, mikroalgen ekarpenarekin aberastutako dietak garatuz eta aplikatuz, uren birzirkulazio-sistemetan hobekuntzak txertatuz eta prozesuari jasangarritasun-izaera eta azken produktuari merkatuko balio handia emanez, AKURA berrikuntza-proiektua sortu da, Gaiker-IK4 zentro teknologikoaren gidaritzapean.

Proiektuak akuikultura-prozesu berritzailea eta produktu berria garatzea du helburu. Produktuaren nutrizio-kalitateari dagokionez trazabilitatea ekarriko duen prozesu jasangarri bat garatu nahi du, osasun-txartelen eta produktu baten bidez frogatua, bosgarren gama edo gama altuko formatuan egina, merkatu-irudia hobetzeko, kontsumitzailearen onarpen eta eskaera handiagoa lortzeko.

 

Helburu hori lortzeko, proiektuan zehar honako hauek landuko dira:
• Hazkuntza-prozesu bat garatzea eta optimizatzea, muskuluaren biologiarekin bat etorriz.
• Dietak hobetzea, mikroalgak sartzeari protagonismo berezia emanez, larben biziraupena hobetzeko eta landatutako espezieen gizentzean nutrizio-balioa handitzeko.
• Urak birziklatzeko eta tratatzeko sistema bat diseinatzea eta optimizatzea, osasuna eta garapen osasungarria hobetzeko eta prozesuaren iraunkortasuna ingurumenaren ikuspegitik bermatzeko.

 

Gainera, ikerketan zehar, produktu berria garatu eta kontrastatuko da, ekoitzitako espeziearen kalitate sentsoriala eta gastronomikoa balioztatzeko, eta merkaturatze-formatua aztertuko da.